Warmtepompen-centrale.be

Warmtepompen kopen

Wat te onthouden bij het kopen van een warmtepomp installatie?

Een warmtepomp kopen is een beslissing die steeds meer huiseigenaren overwegen, vooral in een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden. Warmtepompen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals gas- en olieketels. Ze werken door warmte uit de omgeving – lucht, grond of water – te onttrekken en deze naar binnen te pompen om uw huis te verwarmen. Hier volgt een uitgebreide uitleg over alles wat u moet weten bij het kopen van een warmtepomp. 

Warmtepompen zijn hot news op dit moment. Meer en mensen schaffen een warmtepomp aan en daar hebben ze goede redenen toe. Niet alleen is een warmtepomp of het nu van een merk als Mitsubishi, Daikin of Panasonic is, een duurzame manier om aan energie te komen, u krijgt er momenteel ook nog een premie voor. Een warmtepomp is nog steeds niet goedkoop, dus als u een waterpomp aanschaft, houdt u maar beter met een aantal zaken rekening. Wij geven u alvast heel wat tips & tricks mee om op tot de aanschaf van een warmtepomp over te gaan. Zo kunt u weloverwogen een beslissing nemen en niet die warmtepomp aanschaffen waar u nood aan heeft. 

Tips bij het kopen van een warmtepomp

Een warmtepomp van merken als Mitsubishi, Daikin en Panasonic is super efficiënt in het benutten van omgevingsenergie. U maakt immers gebruik van aanwezige energie als energiebron om te verwarmen en het huishoudelijk water op te warmen.

  • De locatie van uw warmtepomp is essentieel om het type warmtepomp te bepalen
    Een warmtepomp kan warmte onttrekken aan de lucht en aan de grond. Er kan zelfs een ijsenergiereservoir zijn waar warmte aan kan onttrokken worden. Welke bron het meest geschikt is moet individueel bepaalt worden. De meest voorkomende warmtepomp van Daikin, Mitsubishi en Panasonic in de praktijk zijn lucht/water-warmtepompen. Logisch want deze pompen kunnen relatief snel geplaatst worden en zijn ondertussen redelijk betaalbaar geworden.Lucht/water-warmtepompen kunnen op heel wat plaatsen ingezet worden. Dit type pomp neemt immers weinig ruimte in beslag en kan zowel in nieuwbouw als bij renovatie een plekje vinden.Gaat u voor een grond/water-warmtepomp van merken als Daikin, Mitsubishi of Panasonic, weet dan deze wat meer kosten, maar wel super efficiënt zijn. De temperatuur van de grond is zowat het hele jaar hetzelfde, waardoor dit een zekere energiebron is. In principe kan de warmte op twee manieren aan de grond worden onttrokken. In kleine ruimtes komen er geothermische sondes aan te pas, maar ook aardcollectoren kunnen een alternatief vormen. Deze komen in de oppervlaktelaag van de aarde. Deze warmte wordt dan doorgegeven aan de verdamper.
  • Bepaal goed uw verwarmingsbehoefte
    Niet enkel de warmtebron is belangrijk wanneer u een warmtepomp gaat installeren. U moet ook rekening houden met uw verwarmingsbehoefte en het gebruik van de warmtepomp. De warmtebehoefte varieert naargelang de energetisch toestand van het gebouw en het gedrag van de bewoner. Zo speelt isolatie en belangrijke rol. Het type warmtepomp of het nu van een merk als Daikin, Mitsubishi of Panasonic is, dient afgestemd te worden op deze factoren.

Een warmtepomp kan monovalent of bivalent worden gebruikt. Zeker bij renovaties wordt er vaak geopteerd voor een combinatieoplossing. De warmtepomp werkt dan met bestaande verwarmingssystemen en biedt een hoge mate van flexibiliteit. Er kan overgeschakeld worden tussen de verschillende verwarmingssystemen wanneer nodig.

  • De juiste radiatoren

Ook de radiatoren moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de gebruikte warmtepomp. Belangrijk daarbij is dat ze bij een lage vertrektemperatuur en goede energetische waarden, goed kunne functioneren. Combineer je vloerverwarming met een warmtepomp van Mitsubishi, Daikin of Panasonic, dan zit u helemaal goed.

  • Kies de juiste periode
    De meest interessante periode om warmtepompen te laten installeren zijn de warmere maanden op het jaar. Op dat moment zijn immers de noden aan verwarming en warm water kleiner. 

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Kiezen voor een warmtepomp van Daikin, Mitsubishi of Panasonic is kiezen voor een rendement van soms meer dan 500%. Dit komt omdat het merendeel van de energie gratis wordt gewonnen uit de omgeving. U moet dus slechts een klein beetje energie kopen om er heel wat meer ‘gratis’ energie te bekomen. De dag van vandaag vormt de warmtepomp een waardig en duurzamer alternatief voor de CV-ketels. Het is alvast een goedkoper alternatief.

De efficiëntie van een warmtepomp is ontzettend hoog. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp van Mitsubishi, Daikin of Panasonic tot 5 kWh warmte. Het stroomverbruik stijg dan wel, maar u maakt geen gebruik van gas. Wanneer op termijn alle stroom in België groen gaat zijn, dan gaat uw CO2-uitstoot naar nul. Zo draagt u uw steentje bij tegen de opwarming van de aarde.  

Hoeveel geluid maakt een warmtepompinstallatie?

Een warmtepomp van Daikin, Mitsubishi en Panasonic maakt amper geluid. Kiest u in principe voor een hybride warmtepomp of een type dat op buitenlucht werkt, dan heeft u een buitenunit die op airco lijkt. Deze beschikt over een ventilator als de warmtepomp draait. Zet voor de veiligheid de buitenunit altijd op een plaats waar u en de buren er het minste last van hebben. Een kast met geluidsdemping is ook mogelijk. Zet in elk geval de buitenunit niet te dicht bij een slaapkamerraam of op het dak van de slaap- of woonkamer. 

Stappenplan bij het kopen van een warmtepomp

Bij de aanschaf van een warmtepomp van Daikin, Mitsubishi of Panasonic komt wel wat kijken. Wij hebben het alvast in een handig stappenplan gegoten:

  • Check altijd bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft
  • Check of een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig is
  • Kies een betrouwbare partner voor de installatie, montage en het ontwerp
  • Let op de capaciteit van uw warmtepomp. Informeer u extra indien u niet zeker bent
  • Monitor uw stroomverbruik
  • Zorg ook dat u het onderhoud van uw warmtepomp gecoverd hebt
  • Sta ook altijd even stil bij de garantievoorwaarden
  • Vergeet niet te bekijken of u nog in aanmerking komt voor een premie of een subsidie. Deze durven wijzigen. Uw installateur weet vast wel voor welke premies u in aanmerking komt. 

Tips bij het installeren van uw warmtepomp

  • Het is noodzakelijk dat de bronaansluiting van kunststof of dampdicht koper gemaakt is. Een stalen bronaansluiting heeft immers last van het water en gaat zo sneller stuk.
  • Isoleer de leiding met materiaal dat geen schade kan toebrengen aan uw warmtepomp.
  • Check de zogenaamde ‘flow’. Dit is het aantal liter water dat rond stroomt en energie afgeeft. Deze flow moet groot genoeg zijn.
  • Regel een ontluchter. Dit voorkomt een te hoge of lage druk.
  • Zorg dat de woning voldoende geïsoleerd is, zo bespaart u het meest.

Uiteraard heeft u aan bovenstaande allemaal geen boodschap indien u kiest om samen te werken met een erkende installateur. Deze zal u adviseren en u met raad en daad bijstaan. 

Hoe besparen met een warmtepomp?

  • Als u gebruik maakt van de premie, dan bespaart u sowieso op de installatie. Bekijk ook de andere subsidies, denk maar aan isolatie, hoogrendementsglas en zonnepanelen.
  • Soms kan het helpen om samen warmtepompen aan te kopen. Een gezamenlijk project kan de kosten drukken. Zeker als er grondwerken en dergelijke moeten uitgevoerd worden kan dit een aardige som schelen.
  • Verhuist u naar een nieuwbouwwoning laat dan meteen een warmtepomp installeren. Zo bespaart u op de installatiekosten en geniet u meteen van het rendement.
  • Kiest u voor een hybride warmtepomp? Combineer deze dan met een HR-ketel. Deze ketel werkt op de warmtepomp. Akkoord, de ketel is een stuk duurder, maar hier plukt op lange termijn de voordelen van. 

Hoe werkt een warmtepomp op buitenlucht?

De werking van een warmtepomp kunt u het makkelijkst vergelijken met die van een koelkast. Ook een koelkast verzamelt lucht en geeft die warmte af. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten uw huis en geeft die vervolgens binnen af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem trouwens niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem nog geeneens warmer te zijn dan de temperatuur in huis. 

Kiezen voor een volledige warmtepomp

Volledige warmtepompen van Daikin, Panasonic en Mitsubishi kunnen zowel verwarmen als het water opwarmen. Voor dit warm water water heeft de warmtepomp een voorraadvat. Dit vat wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55° graden.

Bij een warmtepomp mag u de thermostaat niet te laag zetten. Bij het gebruik van een warmtepomp moet u leren enigszins anders te verwarmen. Zo moet u de thermostaat ‘s nachts net wat hoger laten staan. Doordat uw huis goed geïsoleerd is, verliest u hier niet te veel warmte door 

De soorten warmtepompen nog eens opgelijst

  • Water-water warmtepomp
    Deze warmtepomp van Daikin, Panasonic en Mitsubishi maken gebruik van een open bron. Grondwater wordt uit de bodem opgepompt en de energie wordt onttrokken, waarna het koudere water op een andere plaats weer in de bodem wordt teruggebracht. Op een jaar leveren deze pompen wel wat op. Deze werken moeten wel steeds door een erkend installateur uitgevoerd worden en niet overal mag water aan de bodem onttrokken worden.
  • Brine-water warmtepomp
    Deze pomp is quasi hetzelfde als hierboven, maar hier wordt het water onttrokken aan een gesloten bron. We spreken over ‘brine’ omdat door een gesloten systeem water met antivries wordt rondgepompt.
  • Lucht/water warmtepomp
    Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht. Met een ventilator wordt lucht over een platenwisselaar geblazen, waarna de energie wordt onttrokken in een verdamper. Deze pompen zijn eenvoudig te realiseren en er zijn geen boringen in de tuin nodig. Het rendement van deze warmtepompen is wat lager dan deze van een bodem-warmtepomp. Buiten staat er ook een buitenunit en deze maakt wat geluid, al valt dit bij warmtepompen van Daikin, Panasonic en Mitsubishi zeer goed mee.
  • Lucht/lucht warmtepomp
    Ook hier wordt de energie uit de lucht gehaald. Buiten blaast de ventilator lucht over de verdamper, terwijl binnen een ventilator de lucht over de condensor verplaatst. Het is dus een soort van omgekeerde airco. Deze systemen vallen snel te realiseren. Het nadeel is dat er wel wat luchtverplaatsing kan zijn, wat minder comfort geeft.

Er zijn nog andere types beschikbaar, maar deze komen net iets minder voor. 

Kies voor kwalitatief materiaal

Als het goed is gaat een warmtepomp een heel aantal jaren mee. We raden u dan ook aan om te kiezen voor een warmtepomp van topmerken als Daikin, Mitsubishi en Panasonic. Het zijn stuk voor stuk gekende namen die garant staan voor onderdelen van topkwaliteit. Deze fabrikanten investeren ook heel veel in onderzoek en ontwikkeling, waardoor deze warmtepompen steeds over de nieuwste technologie beschikken. Door te kiezen voor Daikin, Panasonic of Mitsubishi kiest u voor zekerheid. Zowat alle techniekers die thuis zijn in warmtepompen kunnen met deze merken overweg, iets wat niet zeker is als u voor een onbekend merk kiest. Bovendien geniet u dan ook vaak van een beperkte garantie en komen stukken veel sneller voor.

U heeft in dit artikel alvast heel wat info gegeven over warmtepompen. Wij adviseren dus duidelijk om in zee te gaan met een merk als Daikin, Panasonic of Mitsubishi. Deze merken staan de komende jaren garant voor kwaliteit. Klop bij een erkend installateur aan met al uw vragen en verzeker u de komende jaren van duurzame energie. De investering in een warmtepomp recupereert u al binnen de 7 jaar. De aanschaf van een warmtepomp heeft een onmiddellijke impact op uw energiefactuur. Zit u toch nog met vragen, aarzel dan niet ons te contacteren. Er is nog veel meer informatie over warmtepompen beschikbaar en we kunnen ook berekeningen op maat uitvoeren, zodat u een optimaal rendement kunt bereiken. Vraag uw gratis en vrijblijvende offerte aan via het offerteformulier voor een warmtepomp

Gratis offerte aanvragen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Scroll naar boven